Praha.cz

 
Kudy Prahou na kole ukazuje speciální mapa
Čtvrtek, 27. březen 2014 19:00
Prahou na kole

Po Praze jezdí čím dál tím více místních na kole. Alespoň jednou týdně vyjede po dvou kolech až 190 tisíc obyvatel. Cyklistika je v hlavním městě na výrazném vzestupu. Magistrát se ale podle kritiků nestará o rozvoj cyklistické infrastruktury. Občanská iniciativa Prahou na kole teď připravila Mapu dopravního stresu, která vám napoví, kudy je nejbezpečnější jezdit.


Mapa Prahy pro cyklistyAktuálně jezdí po Praze týdně zhruba 190 tisíc Pražanů starších 15 let, což je asi o 50 tisíc více než v roce 2010. Denně nebo skoro denně jezdí v sezóně na kole 24 tisíc Pražanů, alespoň několikrát týdně sedne v sezóně na kolo 110 tisíc Pražanů. Z těchto dat je zřejmé, že obliba cyklistiky je v Praze na výrazném vzestupu. Infrastruktura tomu ale příliš neodpovídá. Magistrát je také stále terčem kritiky pro údajnou absenci ucelené strategie jejího rozvoje.


Dozvíte se, kudy jezdit bezpečně


Občanská iniciativa Prahou na kole nabízí pražským cyklistům tak zvanou Mapu dopravního stresu. Ta je detailně seznamuje s tím, kudy metropolí projet relativně bezpečně, třeba i s dětmi a kterým místům se naopak raději vyhnout. Při sestavování mapy iniciativa využila totožné metodiky, kterou v roce 2010 vypracovali dopravní experti v americkém San Franciscu. Výsledek ale pro Prahu není příliš lichotivý.


„Museli jsme vycházet z toho, co v pražském terénu už je. V mapce se proto kreslí jednak doporučené trasy a cykloopatření, jednak hlavní ulice. Hlavní ulice bez cykloopatření kreslíme proto, abychom dostali do kontextu různé úseky přerušovaných nebo sporadických cyklopruhů, které neleží na doporučených trasách," vysvětluje iniciativa Prahou na kole.


Na mapce jsou trasy barevné podle obtížnosti a bezpečnosti. Podrobné informace najdete na stránkách Prahou na kole.


Foto: idnes.cz, denik.cz

(rez)